lasinpuhallus
 
'.

2012

 

Joulukuu 2012

 

23.12.2012 Joulurauhaa (rahaa)!!!

Markkinatalouden rattaiden kolina kuuluu kauas!

Niin se ain on, että kun Joulu on jo melkein jalka ovenraossa, ei kukaan ole köyhä, eikä kipeä. On ostettu kyllä itsensä kipeäksi, mutta kerrankos se vain kirpasee. Joulun jälkeenhän alkaa kuitenkin se rankka alennusmyyntiobuumi, johon ei sitten rahaa jäänytkään ja toisaalta, kun alkaa iänikuinen dieetti jouluruokien aiheuttaman vyötärön pullistuksen poissaamiseksi, ei sitä rahaa sitten oikein ruokaan enää tarvitakaan.

Nälkäkurkena on hyvä olla tai ainakin pakko olla, jos ei muuhun ole varaa. Silti minäkin odotan joulupöytään pääsyä vesi kielellä ja aiompa hankkia kunnon jenkkakahvat kylkieni koristukseksi pelkästään siitä ilosta ja sen hankkiminen on niin kivaa. mietitään dieettejä sitten vasta alkuvuodesta.....

 

Marraskuu 2012

 

24.11.2012 Joulua päin mäntyä ei se mennytkään...

Hei kuuraparta!

Tasan kuukausi jouluaattoon, joka valitettavasti länsimaisessa kehityksessä on saavuttanut se tärkeimmän päivän tittelin jouluaikaan. Toki jopa paavi itse on julkaissut materiaalia, jonka mukaan Jeesus ei olisikaan synytynyt juuri tuona Joulupäivänä..

No, ei Paaviinkaan ole aina luottaminen, oli sitten kyseessä katolinen tai ilman katoa oleva suurmies.....

Joulu on tärkeää aikaa minulle henkilökohtaisesti, eikä vähiten siksi, että äitini syntymäpäivä ajoittui Tapaninpäivään. Äitini toki poistui keskuudestamme jo aikapäiviä sitten, mutta muistojahan on tallentunut kovalevylleni, joka tuolla pääkopassa päivä päivältä huonommin ottaa informaatiota vastaan. Joskin vanhan tiedon esiinsaaminenkin on osottautunut entistä vaikeammaksi vuosien saatossa.

Siis olenko dementikko, kun huomaan muistini ongelmat vai pitäisikö dementikon olla nimenomaan huomaamatta näitä asioita???

Taannoin yhdelle lääkärille puhuin asiasta ja hän vain nauroi..

Sanoi, että: "Jos sinulla on dementia, et sinä siitä lääkärille soita...", ja nauroi makeasti perään. kuulemma dementikot eivät sitä enää huomaa... Toivottavasti asia on näin....

 

Lokakuu 2012

 

15.10.2012 Kameroiden suristessa...

Itse Aasiassa kuultuna...
Olen tuossa aina välillä ihmetellyt aasialaisten suurta lukumäärää täällä Fiskarsissa, mutta toisaalta heikäläisiä riittää ja heitähän on sitten aivan joka maailman kolkassa...
Mielenkiintoakin tuntuu heillä olevan. teimme juuri Japanilaiseen design lehteen jutun meikäläisestä ja jutustelu-, että kuvaussessio oli eritääin lämminhenkinen. Lienevätkö sitten mistä saaneet päähänsä, että mestariakin pitää jututtaa. Muuten ovat nuo kontaktit olleet aivan eri ihmisten käsissä ja he ovat pitäneet huolen siitä, että meikäläinen ei ole liikaa esillä ollut. No, olisinko sitten muka halunnut??? Tottakai, eihän sitä vanha linssilude nyt mitenkään voi muuttua. Voisihan sitä päästä vaikka musiikkikaupan mainokseen, kun naama alkaa olla kuin haitari, joten se voisi olla myyntivaltti...

Lisää aasiaa....
No niin, sitten tehtiinkin Korean tv:lle kunnon taidepläjäys. Tulivat kahdeksi päiväksi kuvaamaan ja lasinpuhallusta tallennettiin urakalla ja halusivatpa vielä lisäkuvausta tehdä mestarista saunan lauteilla. Sauna oli sen verran lämmin, että kuvaajaparka oli aivan hiestä märkä kuvaussession aikana. Haastattelijatyttö ei suostunut tulemaan saunaan haastattelemaan Aataminasussa, vaan tyytyi tekemään haastattelun saunan ovelta käsin. Olin ottanut rekvisiitaksi vihdankin, mutta kun löylyastia oli vähän hankalan muotoinen, eikä siinä pystynyt vihtaa kastamaan, vedin korealaisten suureksi riemuksi kuivahkolla vihdalla ympäri kroppaa.
Hassunnäköistä puuhaa varmasti, mutta ajattelin, että menee heillä läpi kuin tyhjää vaan. Toki kuulin sitten session jälkeen, että neuvottelevat Ylen kanssa ohjelman esittämisestä Suomessakin.... Hmm, mitähän tuosta pitäisa ajatella...
 

Syyskuu 2012

 

14.09.2012 Ihan kuin kesä vasta olisi ollut...

Syysunelmaa....

Syksy tekee tuloaan ja vasta oli elokuu. Ei keleistä sitä havaitse, kun märkää on ollut niin paljon koko kesän. Mutta rutiinit ovat hieman erilaiset mestarillakin, kuin kesällä. nyt voi aamun ottaa lunkisti kahvikupposen äärellä, joskun vähän liiankin kanssa, mutta näin päivät soljuvat vääjäämättömästi kohti Joulua.

Olen aivan joka vuosi havahtunut heinäkuussa siihen todellisuuteen, että Joulu on jo lähellä. Mitä vanhemmaksi olen tullut, sen nopeammin Joulu tuntuu tulevan ja sitä nopeammin se tuntuu menevä.

Pitäisiköhän siis yrittää ottaa tämä Joulu oikein rennosti, jotta olisi sitten voimavarastot täynnä uutta vuotta silmällä pitäen.

 

Elokuu 2012

 

15.08.2012 Elokuuta tuijotellen...

Sesonki se sitten saapi sipata...

Niin se taas on käynyt, että kesäsesongista on vain rippeet jäljellä. Heti, kun koulujen ovet aukenivat uudelleen, alkoi ns. hiljaisempi aika myös Fiskarsissa. On tietysti mukava rauhoittua taas omien askareiden äärelle, mutta olihan sitä mukava tavata joukko niin uusia kuin vanhojakin asiakkaita. Sehän kuitenkin homman suola on. Eihän kylä ihan hiljaiseksi mene,kyllä vuoden loppuun astyi riittää innokkaita, ainakin japanilaisia..

Myös korealaiset ovat yllättäneet lukuisuudellaan. Ovat kovasti tulleet näyttämään kuvia ja jopa videonpätkiä, joita täällä Fiskarsissa ovat minusta heidän markkinoilleen tehneet. ja sitä mukavaa kamerankäyttöähän se heidän kanssaan on. Olen siis poseerannut monituisen määrän kanssa valokuvissa, joita he aina haluavat mestarin kanssa kuvata. Kivaahan se vain on.

 

Heinäkuu 2012

 

23.07.2012 Sesonki jatkuu...

Sadekeliä ja heimoveliä....

Heinäkuu on mennä sujahtanu kohti loppupuoltansa ja ihmiset ovat palanneet Fiskarsin taiteilijakylään.malkukesän huonot kelit pelottivat pois jopa puolet aikasemmista vierailjoista, tietää kertoa paikallinen tietotoimisto,mjonka sanomisia emme aseta kyseenalaiseksi.Nyt kuitenkin ihmisiä on riittänyt, lukuunottamatta tätä päivää, jolloin vihmova sade sai aikaan yleisökadon. Joskin studiolla kuitenkin vieraita riitti ihan kotitarpeiksi. Vieraat ovat myös hellentäneet kukkaronnyörejä kiitettävällä tavalla, joten kesäkaudesta jäänee mukava muisto muiden muistojen joukkoon. Eihän tätä rahsta tehdä, vaan taiteenpalosta, mutta kyllä se kaupankäynnin vilkastumuminen o ihan kivalta tuntunut. Vieraita on siis käynyt, josmyös tuttujakin. . Yleisöä o käynyt puhaltamassJa erittäin herkullisia polttarityhmiä on käynyt itseään esittelemässä heinäkuun aikana.

Pohjoispohjanmaalla Juhlistamssa vaimonveljen synttäreitä...

Tulipa siinä sitten pidettyä poikkeuksellinen 2 ja puolen päivän lomakin, kun piti pohjoiseen lähteä synttäreitä juhlimaan. Olen aina pitänyt Pohojalaasista ihmisistä, eikä tämäkään kerta tehnyt poikkeusat. On ne vaan joktenkin nniin reilua porukkaa..ajomatka juhlapaikalle kesti 8 tuntia, mutta ei se menoa haitannut.ensimmäinen yö kosteassa aitassa oli mielenkiintoinen kokemusja aamupäivällä sitten ntuli tutustuttua Oulaisten kauppojen antiin. Muotiliikkeestä löytyi kosolta lompakolle sopivia ostoksia ja tulipa oqstettua huippumerkkinen nahkatakkikin alle 40 euron. Paikallisessa apteekissa huonokuuloinen vanhamies kertoi diagnoosinsa ihan kiitettävällä äänenlaadulla, joten potilaan sairaskertomus olikin sitten koko porukalle enemmän kukn vähän tuttu.. Sisääntullut nuori tyttö pläjäytti hirvittäväv ysköksen päin taulua ja vaikka yritin päästä apteekista ulos hengittämättä, taisi jonkinasteinen viirus kavuta kuitenkin nenänvarresta sisään. Ainakin päätä jomotti, vaikka juhlat eivät olleetedes alkaneet. Noh, ilta juhlapaikalla lähti hyvin käyntiin ja kun kerran karaokelaitteetkin oli saatu paikalle, o li itsekin vanhana muusikkona pakko käydä täräyttämäsäsä kerta jos toinenkinralleja juhlakansan korvia hiertämään. Sainpa duettokumppaneiksenikin oikein sieviä ja muutenkin ihania tyttösiä, joten laulu olisi maittanut ejhkä pitempäänkin

. No aamuyön tunteina sitten takaisin paikallisiin sääskiin ja hyvin pIstäviähän ne tuntuivat olevankin. Kotimatkalle tuli sitten lähdettyä sellaisin mielin, että pieni pala minua taisi jäädä tuonne pohjoiseen ja ehkäpä paluu maisemiin tapahtuu nopeammin kuin uskonkaan..

 

Kesäkuu 2012

 

17.06.2012 Jussin läheisyys!

Juhannuksen taiat koetuksella...

Juhannusviikkoa kohti ollaan astumassa. Mieli on korkealla tai ei ainakaan hirveän matalalla. Juhannus katkaisee lasimestarin työputken hetkellisesti ja toivottavasti siinä rytäkässä ei iske mikään muu putki päälle.

Olen tottunut työkentelemään 6 päivää viikossa jo reilun 15 vuoden ajan, joten se ei ole enää mikään ongelma. Pidän työstäni ja nautin vuorovaikutuksesta erilaisten ihmisten kanssa. Silti muutaman extrahuilipäivän viettäminen ajatuksena maistuu suussani hyvältä, sitä tässä jo etukäteen hieman mutusteltuani. Olen tavannut miellyttäviä ihmisiä Fiskarsissa tänä vuonna normaalia enemmän. Olen yrittänyt myös itse pitää oman positiivisuuteni enemmän auki ihmisille ja pyrkinyt välttämään liikaa irvistelyä.

Yleisesti ottaen olen aika positiivinen luonne, mutta aina silloin tällöin, kun työkiireet painaa päälle, saattaa minusta saada aivan päinvastaisen kuvan. Jolloin murjotan studiolla, pään höyrytessä kilpaa kahvikupin kanssa, jota ilman en saisi työpäiviä läpi vietyä....

Kahvi onkin sallituista huumeista suklaan kanssa minulle rakkaita, mutta suklaan syöntiä rajoitan, kahvinjuontia en.

Toisaalta , kun Fiskarsissa on niinkin mainio paikka, kuin Petris chocolate room, niin olen antanut itselleni luvan aina silloin tällöin vierailla edellämainitussa ja nauttia huippuhyvää espressoa, muutamalla suklaapallolla höystettynä... Suosittelen...

 

Toukokuu 2012

 

20.05.2012 Kesää odotellessa

Lätkäisty on ja kunnolla...

Tänä vuonna lellonat eivät karjuneetkaan sillä voimalla, millä olisi kultamitalin ottamisen tarvittu. Noh, ei kait aina voi onnistua ja kotikisat ovat aina vaikea paikka. Ei se lellonapeli mennyt oikein uomiinsa missään vaiheessa, mutta olihan hienoa seurata Mikko Koivun kapteenin otteita, jolla hän joukkuettaan luotsasi.

Olihan siinä eri maiden pelityylit menneet uusiksi ja siksi ei se niin helppoa se voittaminen enää ollutkaan, mutta onneksi Ruotsille kävi vielä surkeammin.

Olihan se hyvä asenne Suomellakin lähteä voittamaan pronssia, mutta ei se kyllä nyt ihan riittänyt.

Kyllä noille nuorille kiekkotaitureille pitää antaa vapauksia, jotta he virheiden pelossakin pystyvät tekemään luovia ratkaisuja, joista sitten toisella kertaa saattaa olla huipputulos odottamassa ja pahimmassa tapauksessa virheeseen kaatuu kaikki. Mutta jos ei uskalleta pelata, ei voittaminenkaan ole oikein mahdollista.

Jossain yhteydessä luin, että Kanadan ja Suomen junnujen harjoitustehoissa ei ole paljoa eroa, mutta kanukit harjoittelevat moninkertaisesti laukaisuja ja niillähän ne tunnetusti maalit tehdään. Odottelemme innnolla Teräväisiä ja kummppaneita tuleviksi ratkaisijoiksi maajoukkueelle!

Kiitos Leijonat kuitenkin hienoista esityksistä. Odottelemme innolla ensi vuotta!

 

Huhtikuu 2012

 

01.04.2012 Aprillipäiviä ja lasinmunan puhallusta!

Kevät koittaa, koittakaamme mekin..

Kevät odotus on ollut kelien puolesta vähän tylsää aikaa.

Fiskars on ollut aika hiljainen , johtuen juuri ehkä keleistä.

Onneksi Humppilaan on sentään virrannut ihmisiä, jos ei nyt ihan rasitukseksi asti, mutta kuitenkin kohtuullisesti. Perinteiseti lasimunia tulee tehtyä tähän vuodenaikaan, mutta niiden menekki on ihme kyllä parhaimmillaan vasta kesän kynnyksellä. On siis viimeiset hetket, jolloin Fiskarsissa vielä työskentely on rauhallista, ilman isompia katsojaryhmiä.

Joskin puhallusvieraiden määrä on kiitettävästi kasvanut.

Se on merkki siitä, että ihmiset ovat kiinnostuneita käsitöistä ja kiinnostus on kasvamaan päin. Jos näytön ääressä työskentelylle hakee vastapainoa, on lasinpuhallus hyvä vaihtoehto. Saahan siinä vastinettakin rahoilleen, joskin allekirjoittaneen jorinat joskus aiheuttavat lieviä stressireaktioita, mutta kuitenkin päällisin puolin on hommat hoitunut ja hauskaahan meillä tunnetusti aina on..

 

Maaliskuu 2012

 

12.03.2012 Vanheneminen alkaa tuntua ikääntymiseltä..

Mies 49 ja näihän se homma etenee...

Vuonna 1977 , 14-vuotias nuorukainen laskeskeli, kuinka kauan menee aikaa, jolloin hän täyttää 50. Laskelmoinnin tuloksena, hän päätyi vuoteen 2013, joka tuntui olevan niin kaukana, ettei sitä voinut oikein mitenkään käsittää. Tänään, tuo 14-vuotias nuorukainen, on 49-vuotis synttäreiden kynnyksellä ja vuosi 2013 ei enää tunnu mitenkään kaukaiselta. Pikemmminkin päinvastoin. Taaksepäin on turha liikaa katsella, joskin eteenpäin katselukin on joskus työlästä.Mutta eteenpäin on mentävä . Turha kai mainita, kuka se nuorukainen oli....

Vanhurskaus on pysyvää...

Joku herkkänahkainen saattaa ottaa herneen nenäänsä, kun minä tuota vanhurskas sanaa käytän vähän eri yhteyksissä. kuin se on koulun uskonnontunneilla opittu ymmärtämään. Minä sattumoisin pidän tuosta sanasta ja vaikka se ei varsinaisesti ikääntymistä ilmennäkään vanhenemiseen liittyvänä, on sen käyttö ollut minulle aina hauska sanaleikki, koskien vanhenemista ja viisastumista.

Oman vanhemisen olen kyllä havainnut , enkä vähiten peilistä, josta joka aamu tuijottaa enemmän tai vähemmän kurtistunut hahmo ja vaikka kuinka yrittää päätään kiertää, ei oikein parempaa perspektiiviä tunnu löytyvän ja ainoa muutos joka tapahtuu, on se, että kireät niskalihakset alkavat kramppaamaan. Voihan vehnänen, näin se homma etenee.

Lasinpuhallusta ja kirurgisia operaatioita..

Onhan se hienoa, että on onnistunut asettumaan Nummelaan. Jos kroppa vaatiileikkausoperaatioita, niin pääpiirteittäin ne tapahtuvat Lohjalla. Ja Lohjan sairaala on hyvä paikka mennä leikeltäväksi. Muutama vuosi sitten poskionteloiden avarrusleikkaus osoittautui niin hienoiksi kokemukseksi, että eipä siinä juuri sairaalan tuntua ollut. palvelu oli häkellyttävän hyvää. Joten hyvillä mielin menin vatsaoperaatioonkin, enkä turhaan mennytkään. Ihanan ammattitaitoisia ja hyvin ihmisystävällisiä otuksia nuo sairaalan ammattilaiset ovat. Tunsin oloni hyvoin turvalliseksi ja hyvinhän ne tuntuivat kestävän pakottavan tarpeeni viljellä asiaan kuuluvia ja kuulumattomia sketsintynkiä... Hienoa porukkaa kerrassaan ja kiitos hienosta hoidosta!

Vajaa viikko leikkauksesta tuli eteen se tilanne, että piti ottaa vastaan eka puhallusryhmä, itse asiassa kaksikin kappaletta. No, alkuun oli kipuja, mutta ryhmä suvereenin mukava, joten kivut jäivät takalalalle. Onnea vaan Annelle tuleviin häihin! Toinen pienryhmä olikin sitten kurssiryhmä, jonka kanssa teimme hienoja lasiesineitä. Tyttöset olivat "Kitteeltä" lähtöisin, niin kuin he asian ilmaisivat jaq huomasin itsekin karjalan murteen vaikuttaneen omiin puhumisiini. Kerrassaan loistityttöjä olivat ja niin sai kivut kyytiä, hauskan kurssin tuoksinassa.

Illalla savustettua poroa eli Malporoa....

Illan sitten koittaessa saimme vieraita, emme kutsumattomia vaan hyvinkin kutsuttuja ja ilta meni rattoisasti ruokailun ja jutustelun merkeissä. Vaimoni oli loihtinut Blini aterian ja kaikki tuntuivat olevan tyytyväisiä illan antiin. Vatsanseudun kivut antoivat merkkejä myöhemmin illalla, mutta liekö liikasyönti tai särkylääkkeiden puute osallisena asiaan.

Tätä kirjoittaessani on maanantai ja kuten tapoihini kuuluu, olen työmaalla, vaikka Fiskarsin pajamme virallisesti onki kiinni maanantaisin.. No parempi näin päin, kuin toisin päin...

 

Helmikuu 2012

 

29.02.2012 Helmikuuta, eikä mitään muuta...

Helmikuu, arkeen paluu, käteen jää luu...

Siinäpä varsinainen riimi otsikoksi ja miten onnistunut se onkaan... hah-hah. Joo, vaikka itsekriittisyyteni onkin laskenut vuosien saatossa, ei tuosta otsikosta voi vetää kuin yhden johtopäätöksen ja se on "syvältä". No johtopäätöksiähän yleensä tekvät sähkömiehet tai muut kaapeliveikot, mutta onhan se meilläkin jokapäiväinen riesa saada asioita ojennukseen ja siten päättelemään niiden sisällön rakennetta.

No, tekevälle sattuu ja jtätän tämän aiheen siihen tilaan, missä se oli aihetaa esiin penkloessa. menköön otsikko, mutta vain tämän kerran..

 

Tammikuu 2012

 

01.01.2012 Uusi vuosi, vanhat kujeet..

Puolivuosisata häämöttää...

Enpä olisi vielä 25 vuotta sitten uskonut, että vuosi 2013 tulee näin nopeasti. Niin niin, tiedän kyllä, että tässä koko vuosi on vielä elettävänä, jotta sille vuodelle päästään. Mutta johan se alkaa olla niinsanotusti ovella. Ei minulla ikääntymistä mitään vastaan ole, en ole edes huono juhlija, vaan hyvinkin kernaasti saatan moista juhlia mennentullen vaikka pari viikkoa. En isommin lasiin sylje, joten kropan nestetasapainokin pysynee kohdallaan, jollei ihan ylitse pursua.. En kavereitakaan ylenkatso, joten juhlat saavat osakseen varmaan myös huomiota, missä ikinä juhlat ovatkin. ja kaverithan ne ääntä pitävät...

Mutta siis se päivä on taas askeleen lähempänä ja sitä päivää odotan kovasati, sillä haluan tietää miltä tuntuu olla puolivuosisataa vanha mies. kaverini joko seuraavat perässä tai ovat ohittaneet jo tämän rajapåyykin, enkä heissä ole mitään suurenmoisia muutoksia havainnut...

 

 
 
 
Checkout